Vydejte se s námi - 1. díl

V našem novém speciálu VYDEJTE SE S NÁMI... vás vezmeme na místa, která inspirovala designéry našich značek.
Michal Rybár

Vydejte se s námi...

...po stopách inspirace značky GANT pro letošní sezónu. Představte si, že sedíte v parku pařížské Sorbony, v ruce držíte kávu a křupavý croissant. Užíváte si městský ruch, pak nasednete do rychlovlaku TGV a cestou míjíte malebné vesničky s kamennými domy, zastavíte se u nepřehlédnutelného levandulového pole a v dáli vidíte mořskou hladinu. Večer už vás čeká jen dobré víno, sýr a tradiční soirré. Vítejte na Francouzské riviéře.

 

SORBONNA neboli Pařížská univerzita

Sorbonna (La Sorbonne) je monumentální komplex v Pařížské latinské čtvrti a součást Pařížské univerzity, jedné z nejstarších a nejvýznamnějších evropských univerzit. Vznikla nejspíše kolem roku 1160 a zastřešovala několik akademických fakult a kolejí, z nichž právě Sorbonna byla nejvýznamnější. Jméno je odvozeno od teologické koleje založené v roce 1257, jejím zakladatel byl Robert de Sorbon. Její název se vžil jako synonymum pro Pařížskou univerzitu. Na konci 13. století se stala hlavním centrem církevního vzdělávání. Díky významným přednášejícím jako byl například sv. Bonaventura nebo Tomáš Akvinský se stala Sorbonna velice slavnou a rozšířila se do zbytku celé Evropy a dodnes je vystudovat tzv. Sorbonnu velice prestižní.

V současné době Sorbonna vlastně neexistuje jako samostatná univerzita, ale byla včleněna oficiálně do Pařížské univerzity  v roce 1970. Původní Sorbonna byla rozčleněna do Univerzity Paříž I – IV. V prostorách bývalé Sorbonny sídlí částečně i Univerzita Paříž V (Paris Descartes), École nationale des chartes a společný rektorát (Chancellerie).

 

Cote d´Azur

Nebo také Azurové pobřeží a Francouzská riviéra. Všechny tyto názvy v sobě skrývají malebná městečka, přístavy s luxusními jachtami, místa ze známých filmových scén nebo například muzeum Pabla Picassa. Cannes, Nice, Marseilles nebo Antibes. Kdo by je neznal? Pokud však toužíte po větším klidu, menší koncentraci lidí vydejte se za hranice těchto rušných městeček a objevujte okolní vesnice.

ISOLA

Malebná středověká vesnice Isola se nachází v nadmořské výšce 870m nad mořem. Možná vám tento název je povědomý, nedaleko se nachází lyžařské středisko Isola 2000. Můžete se sem vydat i v zimě. Po celý rok poskytuje příjemné a stálé podnebí a aktivit je tu mnoho. Obyvatelé jsou právem hrdí na své historické dědictví a lokální kulturu. Pokud vás baví malby, které dokáží oklamat zrak, budou se vám líbit místní „trompe-l’oeil façades“, které jsou nejčastěji modré, růžové nebo žluté. Přesvědčte se na vlastní oči.

Les Baux de Provence

Tuto dechberoucí vesničku najdete v samém srdci přírodního parku Alpilles v oblasti Provence. Les Baux de Provence je právem považována za jednu z nejhezčích a nejmalebnější ve Francii. Můžete navštívít malé galerie, které neskrývají jen umělecká díla, ale samy jsou často dílem architektonickým. A pokud milujete francouzskou kuchyni, i zde si přijdete na své, lokální čerstvé suroviny jsou ve vyhlášených podnicích samozřejmostí.

Benátky Francouzské riviéry

Pokud hledáte klidnější přístav než rušné St. Tropez nebo Monaco a milujete lodě a čluny, zavítejte do Port Grimaud, místo znamé také jako „malé Benátky“. Ubytovat se můžete v jednom z kouzelných penzionů přímo s výhledem na vodu. Zažijete tak kombinaci krásy Francouzské riviéry a kouzla Benátek v jednom. Dalším důvodem je opět vynikající kuchyně skrývající chutě multikulturní destinace. Nedaleko Port Grimaud je i restaurace Villa Belrose oceněná michelinskou hvězdu za moderní středomořskou kuchyni. Ochutnáte a zažijete tak pravou Francii s italským nádechem.

Francouzská kuchyně

Soupe à l’oignon, Coq au vin, Cassoulet, Boeuf bourguignon, Chocolate soufflé, Ratatouille. Je vám nějaké jídlo povědomé, nebo dokonce Vaše oblíbené? Toto jsou typická francouzská jídla, když pomineme sýry, croissanty nebo třeby v poslední době oblíbené makronky. Pokud byste si chtěli udělat své malé Provence doma na zahradě i co se chutí týče, nechte se inspirovat naším oblíbeným receptem na pravý Ratatouille z čerstvé zeleniny.

Potřebovat budete:

  • Extra Virgin olivový olej
  • 2 lilky
  • 3 stroužky česneku
  • Mořskou sůl a čerstvý černý pepř
  • 4 cukety
  • ½ snítka tymiánu, listy
  • 1 cibule
  • 2 červené papriky
  • 1 kg celých rajčat
  • 500 ml tomatového džusu
  • Nakrájená bazalka

Postup:

Na rozpálenou pánev s olivovým olejem přidáme na kostky nakrájený lilek a třetinu najemno nakrájeného česneku, snížíme teplotu, lehce osolíme a opepříme a necháme změknout. Poté přendáme do většího hrnce. Opět na rozpálenou pánev s olivovým olejem přidáme na kostky nakrájenou cuketu, druhou třetinu najemno nakrájeného česneku, půlku tymiánu a trochu soli a pepře. Necháme změknout a opět přidáme do hrnce s lilkem. Poté na pánvi s olivovým olejem zpěníme na kousky nakrájenou cibuli s paprikou, přidáme zbývající česnek a tymián a opět necháme změknout a následně přidáme do hrnce s dříve uvařenou zeleninou. Do hrnce přidáme ještě na kostky nakrájená rajčata a tomatový džus a pomalu vaříme 1,5h. Na závěr dochutíme bazalkou a dokonalé sezónní jídlo je na světě.

Zde se můžete podívat na videorecept: https://www.sbs.com.au/food/recipes/ratatouille

BON APÉTTIT!

 

Věříme, že vás naše toulky po tradičních i méně tradičních koutech Francie inspirovali a pokud jste dostali chuť na francouzskou kuchyni, jedině dobře. Dobrou chuť!


Tip na typicky francouzské kousky:

Související články
1. 11. 2022
Dárkové balení